A hosszú, hideg tél után itt az ideje, hogy a nyaralás körül forogjanak gondolataink. Egy-egy utazási iroda ajánlatát, fényképeit nézegetve szinte csodaországban érezzük magunkat. Okos, körültekintő fogyasztóként azonban jobb, ha szem előtt tartjuk, bizony nem minden arany, ami fénylik. De mire is figyeljünk oda még a foglalás előtt? Dr. Sári Judit, a D.A.S. Jogvédelem Biztosító munkatársa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

Kivel is szerződünk pontosan?

Kezdjük az utazási irodával. A híres-neves képviseletek igen gyakran csupán utazás közvetítőként szerepelnek a szerződésben, az utazási szerződést közvetlenül egy harmadik céggel kötjük meg. Ez abból a szempontból aggályos, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint:

A közvetítőt szükség esetén nem tudjuk felelősségre vonni, követelést kizárólag az utazásszervezővel szemben támaszthatunk.

Figyeljünk arra is, hogy az ajánlatban szereplő káprázatos fényképek számtalanszor nem fedik a valóságot és a photoshop előnyeit kihasználva csúnyán becsapják a jóhiszemű fogyasztót. Végeredményként pedig nem marad más, mint a csalódás, de sajnos túl későn.

De mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket?

  • Ha megbízható utazási iroda mellett tesszük le a voksunkat, győződjünk meg arról a szerződés aláírása előtt, hogy az utazásszervezői feladatokat is ugyanazon cég biztosítja.
  • A választott szállodának ha tehetjük járjunk utána az interneten. Számos értékelést olvashatunk, megtekinthetünk olyan képfelvételeket is, amelyek feltupírozás nélkül átadják a hely hangulatát, a hotel minőségét, tisztaságát, nem utolsósorban informálnak a már korábban ott járt vendégek elégedettségéről.Ezt tudod tenni, ha a úgy érzed nem azt kaptad, mint amire befizetettél

Ha mégis pórul járunk és a helyszínre érkezve csalódottan szembesülünk az ajánlattól eltérő rideg valósággal a következőket lehet tenni:

  1. Az utazási szerződésről szóló kormányrendelet (281/2008. (XI.28.) szerint haladéktalanul közöljük kifogásunkat az utaskísérővel, annak hiányában pedig a helyszíni szolgáltatóval.
  2. Ezt követően az utaskísérő köteles gondoskodni a kifogásunk helyszíni szolgáltatónak való bejelentéséről.
  3. Az utaskísérő a bejelentésünket, valamint annak a helyszíni szolgáltatóval való közlésének tényét jegyzőkönyvbe foglalja, ennek egy példányát pedig részünkre átadja.
  4. Az utaskísérő nyomban tájékoztatja az utazásszervezőt is és szükség esetén intézkedik a probléma elhárítása iránt.
  5. Utaskísérő híján tehát forduljunk rögtön utazásszervezőnkhöz.

Ne felejtsünk el fénykép-, illetve videofelvételt készíteni a helyszínen, melyek később bizonyítékul szolgálhatnak az eset kivizsgálása folyamán.

További jó tanács, hogy az utazás előtt mindenképpen kössünk utasbiztosítást. Az utasbiztosítás költsége a teljes utazás árnak csak töredéke szokott lenni, de baj esetén mégis van mire támaszkodni.  
Panasz esetén az utazási iroda köteles a szolgáltatás díjának egy részét visszafizetni 

Az említett jogszabály kimondja, hogy ha az utazási iroda az utazási szerződésben vállalt szolgáltatást nem a szerződésnek megfelelően teljesíti, köteles a szolgáltatás díját arányosan leszállítani. Így például, ha a szállodai szolgáltatás a felek eredeti megállapodásában foglaltakhoz képest fele akkora kategóriájú volt, úgy a részvételi díjnak a szállodai elhelyezésre eső díját ennek megfelelően le kell csökkenteni és a csökkentés mértékét a részvételi díj végösszegéből le kell vonni, a fogyasztó számára vissza kell fizetni.

Mindenkinek jó utazást kívánunk!

Fotó: Pexel

Tetszett a cikk?
Ne felejtsétek el megosztani! Köszönjük!

BANKÁR MAGAZIN A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN
Facebook CSOPORTUNKBAN szakmai témákat vitatunk meg, Facebook OLDALUNKON pedig értesülhetsz a legfrissebb hírekről. Kövesd a Bankár Magazint a közösségi média oldalakon is!